Vi kan kun skabe positive forandringer, hvis vi vidensdeler og deler ud af vores erfaringer, derfor har vi skabt et overblik herunder med egne udgivelser samt rapporter og initiativer i de brancher, vi dækker over. Mangler vi noget, eller kender du til et relevant initiativ, så send det endelig til Sofie Holst Hansen på sofie@tempi.nu
Debatten om sexisme og magtmisbrug kan være hård og polariseret med mange påstande og lige så mange argumenter – ofte frit svævende i luften. Nu udgiver initiativet og netværket ’Kunst & Kultur i Balance’ en oversættelse af ’Argumentasjonsguiden’ (2020) fra den norske organisation ’Balansekunst’. Ambitionen med guiden er at bygge bro og tage samtalen om fx ligestilling og magtmisbrug til nye niveauer.
Guiden er en oversættelse og dansk redigeret version den guide, som KOKIB’s norske storesøster Balancekunst har udgivet i 2020, og som belyser og diskuterer samme problematikker, som vi arbejder med herhjemme. Tallene og fakta bagest i guiden er videregivet fra den norske version, men er også relevant læsning set fra danske forhold og indeholder desuden eksempler på debatteknik samt øvelser, som lærer dig at genkende fremherskende debatteknikker.
Vidensmanualen danner et fælles vidensfundament for aktører i kunst- og kulturbranchen og for deltagerne i det kompetenceopbyggende uddannelsesforløb Kunst & Kultur i Balance. Formålet med manualen er at skabe et evidensbaseret grundlag, så alle kan være medskabere af lokale forandringer i egne organisationer og i branchen som helhed. Det handler om viden og kompetencer til at reducere diskrimination og grænseoverskridende adfærd og til at fremme mangfoldige og inkluderende arbejdspladser og aktiviteter i kunst og kulturlivet.
Skrevet af Tinna C. Nielsen og Lynn Roseberry.
Pilotversion udviklet i perioden 8. – 21. december 2020
Den videreudvikles i løbet af uddannelsesforløbet 2021
Forneden er en liste af links til vigtige og relevante undersøgelser, artikler og rapporter.
Searing images and new theories are presented in the anthology Re-Imagining Sexual Harassment – Perspectives from the Nordic Region which is published on April 18 by Policy Press/Bristol University Press. In the book, 19 writers contribute to a more nuanced and deeper understanding of issues such as violence in the workplace, sexual harassment in academia and the challenges and opportunities of the legal system. Academic text is alternated with literary contributions.
Formålet med rapporterne er at skabe data og viden til fri afbenyttelse for offentligheden. Disse data kan benyttes som evidens for nuværende og fremtidige projekter, der ønsker at inddrage et fokus på øget repræsentation, mindre diskrimination og bæredygtig forandring i det danske musik- og kulturliv og samfundet generelt. Med en ambition om fri og tilgængelig viden har vi i 2022 skabt et online appendiks, hvor alle tabeller og resultater fra spørgeskemaet ligger frit tilgængeligt.
Link: REPRÆSENTATION OG DISKRIMINATION I DEN DANSKE MUSIKBRANCHE 2022
This project considers the contribution and culturally specific conditions of women artists and feminist art in Denmark over the last sixty years in the context of today’s diversified and globalized art world, where gender and identity are increasingly politicized but only selectively scrutinized in terms of feminist theory.
Link: Feminist Emergency: Women Artists in Denmark, 1960 – present
Som den første af sin slags kortlægger denne undersøgelse, hvilken betydning køn har for skabende og udøvende musikeres karrieremuligheder og -begrænsninger i Danmark. Ved at sammenholde oplevelser af arbejds- og karrieremæssige barrierer på tværs af køn påviser undersøgelsen, at kvinder og ikkeciskønnede oplever væsentligt flere begrænsninger på grund af deres køn end mænd.
Formålet med foreningen Another Lifes første årlige rapport, “Repræsentation i den danske musikbranche – på og bag scenen”, er at kortlægge de aktuelle tal for repræsentation af minoriserede personer samt at give et indblik i den generelle data for den danske musikbranche.
Link: Another Lifes rapport: Diskrimination i den danske musikbranche – på og bag scenen 2021
Artsnet News og In Other Words offentliggjorde i 2019 en undersøgelse, der viste, at kun 2% af kunst solgt på kunstauktioner er af kvindelige kunstnere. Læs mere om undersøgelsen her.
Link: Kvindelige kunstneres repræsentation på auktionsmarkedet (2019)
Organisationen Danske Musser (ODM) offentligegjorde i november en tentativ undersøgelse af ligestillingen på danske museer. Undersøgelsen viser blandt andet, at erhvervelse af værker af kvinderlige kunstnere kun udgjorde 22%. Læs mere om undersøgelsen her.
Link: Undersøgelse af repræsentation af kvindelige kunstnere i museers udstillinger og indkøb (2019)
Rådet for visuel kunst i Københavns Kommune indførte i 2020 kønskvoter på indkøbene til kommunens kunstsamling. Læs mere her.
Link: Københavns Kommune indfører kønskvoter på køb af kunst (2020)
I 2018 og 2020 blev der lavet en opgørelse over brugen af klassisk musik i Danmark. Indsamlingerne viser blandt andet at musik skrevet af mænd udgør over 95% af repertoiret. Undersøgelserne påviser en klar skævvridning, hvor kvindelige komponister er næsten usynlige. Bag undersøgelsen står Dansk Komponistforening, forlagene Edition Wilhelm Hansen og Edition S samt SNYK. Læs mere om undersøgelsen her.
Link: Repertoirestatistik for danske symfoniorkestre, operaer, ensembler og musikfestivaler (2020)
Undersøgelsen af Camilla Møhring Reestorff fra Aarhus Universitet har til formål dels at kortlægge formerne og omfanget af grænseoverskridende adfærd i film-, tv- og scenekunstbranchen og dels at undersøge, hvordan grænseoverskridende adfærd opleves af den enkelte, og hvad konsekvenserne heraf er både for den enkelte og for branchen. Læs mere om undersøgelsen her.
Filminstituttet offentliggjorde i juni 2020 en undersøgelse af kønsfordelingen i danske film 2020. Læs mere om undersøgelsen her.
Link: Undersøgelse af køn i dansk film (2020)
Undersøgelsen viser fremgang for kvinder i musik i periode 2012-2019, men musikindustrien er stadig i høj grad domineret af mænd. Læs artiklen i Los Angeles Times her. Se undersøgelsen fra USC Annenberg Inclusion Initiative her.
Link: Årsrapport fra USC Annenberg Inclusion Initiative om køn og race/etnicitet i musikstudiet (2020)
En undersøgelse af holdninger og praktiske erfaringer med mangfoldighed og inklusion i dansk film og scenekunst. Læs mere her.
I denne udgave af tidsskriftet OnCurating samler Kuratorkollektivet GriNM (Gender Relations in Music) tekster fra 2019-konferencen på Zürich University of the Arts, der udforsker praktiske og teoretiske tilgange med henblik på at åbne op for og diversificere området. Læs mere her.
Link: ‘Gender Relations in New Music’ (2020)
Forskningsprojektet behandler spørgsmål relateret til emner som ‘Gender & Diversity’, ‘Decolonization’, ‘Technology’ og ‘Curation’ i ny musik.
Links:
Læs ‘A Small Act of Curation’ af George Lewis her.
Læs ‘Who Owns Asian Culture? Not Me’ af Du Yun her.
Læs hele udgaven fra tidsskriftet her: ‘Defragmentation – Curating Conetmporary Music’ (2020)
Læs ‘Who Owns Asian Culture? Not Me’ af Du Yun her.
Læs hele udgaven fra tidsskriftet her.